Enkelt att skriva sina uppsatser med rätt strategi
Att skriva uppsats kan vara en tung börda. Man ska komma på ett ämne, forska kring detta ämne och därefter kan man sätta i gång att skriva. Det tar ofta lång tid och varje del måste avslutas efter att nästa ka kunna påbörjas. Det är inte ovanligt att man underskattar hur lång tid det ska ta eller hur mycket arbete varje del kräver.
Bra strategi är a och o
För att försäkra sig om att processen löper smärtfritt och att man når sitt mål, att lämna in en färdig uppsats i tid som dessutom får ett gott betyg, så måste man ha en plan för hur det ska gå till. I ett första steg så kan man välja olika verktyg som kan hjälpa en. En bra kalender som fungerar på både mobilen och datorn är ett sådant.
Sen finns det program som Evernote och FastEssay som ser till att man har ordning och reda. Att använda en uppsatsskrivning app är ett alternativ som många väljer idag. Det gör att man kan spara tid och ha de stunderna man får över till att fokusera på annat.
Steg för steg – få din uppsats skriven
Det finns vissa saker som man kan tänka på som gör hela projektet lättare. Här nedan ska vi bryta ner projektet i dess olika delar för at hitta strategier som fungerar vid varje tillfälle.
Att hitta sitt ämne
Detta är egentligen den svåra delen. Att komma fram till vad man ska skriva om är svårare än vad det låter. Innan man börjat skriva så kan det verka enkelt. Man tänker att man har ett särskilt intresseområde och att man skriver om det. Det är ju enkelt? Nej, så enkelt är det inte.
Säg att man läser till ingenjör och att man är intresserad av bilar. Att då välja bilar som sitt område kan då tyckas själv klart. Det är en god idé att skriva om någon man är intresserad om, det stämmer. Det är inte där problemet ligger. Problemet här är att det är ett väldigt stort område. Ju större ett område är, desto svårare är det att skriva om.
Vårt exempelområde är alltså bilar. Då ska vi skriva om att de kör på våra gator, att de orsakar olyckor, hur de fungerar, vilka modeller som finns och så vidare i all oändlighet. Det är då bättre att avgränsa sitt område. När det gäller bilar så kan vi skriva om hur de fungerar, men det är fortfarande för stort. Vi avgränsar igen. Vi skriver om hur motorn fungerar. Väldigt stort område. Avgränsa! Vi väljer ut en del av motorn där vi tror vi kan skriva något intressant och nytt. Exempelvis olika material som kamremmar kan tillverkas av.
Att forska kring sitt ämne
När man börjar forska kring det avgränsade ämnet är det viktigt att man väger olika källor mot varandra. En populärvetenskaplig bok eller tidskrift förlorar alltid mot de akademiska, peer-reviewade artiklarna. Detta då de första kategorierna inte har de hårda krav på sig att innehålla korrekt information som den senare har.
Wikipedia är dig vän på det sättet att du lätt kan hitta vilka artiklar som avhandlar vad där. Titta i referenserna och sen utgår du från det du hittar där.
Att skriva sin uppsats
Man har nu allt material man behöver och kan börja skriva. Det finns många sätt att göra det på. Men vissa är smartare än andra.
Att dela upp sin uppsats i delar som man arbetar för att klara av, del för del, är en smart strategi. Det är lättare än att se det som en stor enhet som måste klaras av i ett stycke. Arbetar du på detta sättet så får du en bra känsla i kroppen varje gång du klarat av en del. Detta i motsats till den stress som uppstår om du ser det som en enhet.
När du är klar så se till att läsa igenom den ett par gånger för att titta efter fel. Ala gör småfel och det är skönt om läraren inte är den som upptäcker dem. Be en kompis läsa igen uppsatsen också. Nu är uppsatsen klar att lämnas in och du kan koppla av. Det är skönt att tänka på annat när man arbetat hårt med en uppsats.